top of page
Search

És neked mi a legnagyobb álmod? – HiSchool pályaválasztási fesztivál a Radnótiban

Updated: Apr 11, 2022


Hogyan dönti el egy középiskolás, hogy merre induljon az érettségi után? Miképpen lehet felkészülni arra a világra, amiben majd érvényesülnie kell? A HiSchool célja, hogy a diákok közelebbről megismerhessék a munka világát, és szakemberek támogassák őket személyes fejlődésükben. Az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskolában rendezett pályaválasztási fesztiválon sikeres szakemberek, szakkolis egyetemisták, trénerek és coachok tartottak inspiráló programokat.


Január 12-én a Radnótiban teljesen új szemléletű karriernapra került sor a HiSchool szervezésében. Az önkéntes trénerekből és coachokból álló csapat több, mint 40 programmal készült.


A HiSchool-ra a tavalyi online Pályaválasztási Fesztiváljuk kapcsán figyeltem fel. Már akkor lenyűgözött, hogy milyen gazdag programot tudtak összeállítani, nagyon örültem, hogy diákjaink részt vehettek a fesztiválon a pandémia közepén. Ebben a tanévben már szorosabban működtünk együtt, ennek legfontosabb eleme a január 12-i személyes pályaválasztási nap megszervezése volt. Nagyon jó volt egy ilyen fiatalos, kreatív csapattal együtt dolgozni: a szervezés oroszlánrészét átvállalták, kapcsolataik révén remek előadókat, trénereket hívtak. A napot a saját benyomásaim és a gyerekek visszajelzései alapján is rendkívül sikeresnek értékelem. Mindenképpen szeretnénk folytatni a közös munkát!" - mesélte Kornai Júlia, az iskola programszervező igazgatóhelyettese.






Az jövőtervezés első lépéseként a diákok az Orientify karriertesztjét töltötték ki, így saját karrierprofiljukat az ehhez kapcsolódó továbbtanulási lehetőségeket fedezhették fel. A programok legnagyobb részét népszerű és különleges szakmák képviselőinek izgalmas előadásai tették ki. Az aula egy szakkolis egyetemi börzévé alakult át, ahol a diákok kötetlenül tehették fel kérdéseiket a hallgatóknak a különböző szakokról. Az önismeret és a 21. századi legfontosabb készségek fejlesztésében a HiSchool trénerei nyújtottak segítséget a jelentkezőknek, workshopok keretében.


Csodás, megtisztelő és némiképp hihetetlen érzés volt trénerként visszatérni egykori gimimbe. A workshopom témája a motiváció és a céltudatosság volt. Ez a téma azért különösen kedves nekem, mert kicsit olyan vagyok, mint akire a vicc mondja: aki nem tudja, tanítja… Vagyis én is rendszeresen megküzdök azzal, hogy túl sok ötletem, célom van és hogyan is priorizáljak, de éppen ezért tartom hitelesnek és fontosnak beszélgetni e témáról, és mutatni hozzá egy-két eszközt." – vélekedett Upor Ágnes.


’Ha szeretnél, mondhatsz nemet is’ - ezzel a címmel tartottunk workshopot a diákoknak Paulovics Melinda tréner társammal. Én is a Radnótiba jártam, ezért külön öröm volt számomra, hogy szeretett volt iskolámban mutathattam meg a diákoknak, miképpen tudnak úgy kiállni magukért, hogy az a másokkal való együttműködést segítse." – osztotta meg élményeit Petró Zsuzsa.



Inspiráló karrierutak karnyújtásnyira


A szakmák bemutatásában 25 olyan előadó vett részt, akik szakmailag és emberileg is példát mutatnak. A színes programok során például Dr. Tóth M. Gábor, a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke arról beszélt, hogy milyen tulajdonságok szükségesek ahhoz, hogy valakiből sikeres jogász váljon. Mayer Márton outdoor túravezető elkalauzolta a fiatalokat a Bajkál-tó jegére, észak-afrikai sivatagokba és Indonézia vulkánjaira, Prof. Dr. Dinnyés András, az iskola öregdiákja pedig egy őssejtkutató mindennapjairól mesélt, és arról, miként lehet emberi dobogó szívet növeszteni egy petri-csészében. A szakmabemutató előadások célja, hogy felkeltsék a diákok érdeklődését a különböző területek iránt, és megfoghatóvá váljanak a látszólag nagyon távolinak tűnő sikersztorik is.


Alma materem a Radnóti, pár éve már tartottam hasonló előadást itt. Ezúttal is örömmel vállaltam; a HiSchool csapata jól szervezte meg a napot. Az előadást a mostani alkalomra aktualizáltam egy, a regenerációs medicina területén az elmúlt hetekben történt fejleménnyel, amely áttörést jelent a humán orvoslás terén. Próbáltam betekintést adni azzal kapcsolatban, melyek lesznek a közeljövő legfontosabb orvosi és biológiai kihívásai. Sok kérdést kaptam, így azt hiszem, sikerült megragadni a diákok érdeklődését. Sok sikert kívánok nekik a jó pályaválasztáshoz, és sikeres karrierindításhoz!”- mesélte Prof. Dr. Dinnyés András


Nehéz megjósolni, hogy milyen lesz a jövő munkaerőpiaca, és nagyon fontos kérdés, hogy hogyan készülhet fel egy középiskolás az állandó változásra. A HiSchool programjainak fontos célja, hogy segítsen a középiskoláknak a pályaorientációban, csökkentse a diákok szorongását a pályatervezés kapcsán, és támogassa személyes fejlődésüket.

195 views0 comments
bottom of page