top of page
Search

Popkultúrával a tudatosabb pályaorientációért

Updated: Jan 17, 2021

Szakmák hírességei is beszálltak, hogy segítsék a diákokat olyan felnőttekké válni, akik szeretik a munkájukat.


A digitális oktatás okozta kényszer miatt az iskolák nyitottabbá váltak az új megoldásokra, így a pályaorientációban is elindult egy régen várt átalakulás. December 12-én a HiSchool egy szemléletben teljesen új, online pályaválasztási napot tartott, amelyre több mint 30 középiskola regisztrált és videóikat azóta több mint 30 ezren nézték meg. Az egyedi eseményen a profizmust ötvözték a közvetlenséggel: az interjúk során az ország 24 szakmai kiválóságát -köztük milliárdos üzletembereket és az Erste Bank elnök-vezérigazgatóját- többnyire diákriporterek kérdezték a karrierútjukról. Az ország legnagyobb egyetemeit pedig nem professzorok, hanem 50+ „szakkolis” diák mutatta be interaktív beszélgetések keretében.


Budapest, 2020. december 14.- A koronavírus járvány a 2020/2021-es tanévben is nehézségek elé állítja az érettségizőket és pályát választókat: az iskolákba nem lehet visszahívni az alumnikat, a középiskolások nem mehetnek be az egyetemekre, és céglátogatásokat sem lehet szervezni. Az iskolák vezetői és az iskolapszichológusok még a top iskolákból is jelezték, segítségre van szükségük. A HiSchool ebben a nehéz helyzetben hoz be új témákat és szemléletet a pályaorientációba, ráadásul ingyen tette elérhetővé programjait az ország összes érdeklődő végzős és nem végzős középiskolásának 2020. december 12-én online formában.

A szakmák bemutatásában 24 olyan személy vett részt, akik szakmailag és emberileg is példát mutatnak. Az interjúk célja, hogy felkeltsék a diákok érdeklődését a különböző területek iránt, és megfoghatóbbá váljanak a látszólag nagyon távolinak tűnő sikersztorik is. A változatos program során például Facebook adatbányász mesélt feladatáról, egy programozó adott közelebbi képet az autók közötti kommunikáció nehézségeiről, de arról is szó volt, hogy milyen kihívásokkal jár, ha valakinek lehetősége van idegsebészént Afrikában dolgozni. Gerendai Károlynak köszönhetően a Sziget Fesztivál story-ja is szóba került a változatos program során.

Nem titkolt cél az is, hogy bemutassák a szervezők, hogy a pályaválasztásban nincs egy tuti recept, ezért például egészen eltérő kicsengésű interjúkat is láthattak a diákok. Az egyik interjúban például Balogh Péter, az NNG alapítója arról mesélt, hogy már kiskorától tudta, hogy szoftverfejlesztő akar lenni: „Van egy ilyen emlékem 10 éves koromból, hogy verekszünk, vagy összevesztünk a többiekkel a játszótéren, és én rohantam haza sírva, és visszaüvöltöttem nekik, hogy: és tudjátok meg, én egy nemzetközi szoftvercéget fogok felépíteni!”. Egy következő interjúban pedig Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérizgatója azt fejti ki, hogy számára nem volt egyértelmű, mivel akar majd foglalkozni: „Sose álmodtam róla, hogy egyszer majd bankár leszek, főleg nem arról, hogy egyszer bankigazgató leszek. Valahogy ezt az élet hozta”.

A szervezőket nagyon meglepte a középiskolás diákok aktivitása. Előre meghirdetett kiscsoportos műhelyeik hetekkel az esemény előtt beteltek, és az utolsó héten indított 3*25 fős helyek is pár óra alatt elfogytak. Sok előítélet éri a felnövekvő generációt, de az biztos, hogy most egy hasznos ügy,-a saját jövőjük- érdekében is szívesen belefeledkeztek az online világba. Erre talán a legjobb példa, hogy a 20 percesre meghirdetett 25 szakkolis „fogadóóra” általában tovább tartott, az abszolút rekorder pedig a BME Gépész Szakkollégium 2,5 órás beszélgetése lett.

A részt vevő iskolák is pozitív visszajelzésekkel zárták a napot. Egy pécsi középiskola például így nyilatkozott: „Gratulálok Önöknek az ötlethez és valamennyi a projektben közreműködőnek a rendkívül színvonalas megvalósításhoz! Az online megvalósításban rejlő lehetőségeket maximálisan kihasználták, informatív, elgondolkodtató és ugyanakkor szórakoztató volt a program, olyan személyek életútját is megismerhettük, akikkel személyesen nem találkozhattunk volna. A széles, változatos kínálatnak, a párhuzamos csatornáknak köszönhetően, mindenki találhatott saját érdeklődésének megfelelő programot. Nagy örömünkre szolgált, hogy volt tanítványunkat, Palkó Andrást is láthattuk az egyik kisfilmben.”

És mit tapasztaltak az alapítók esemény szervezése során? ,,A fesztivál előkészítése során rengeteg nyitottságot és segítőkészséget tapasztaltunk. A leginkább elfoglalt példaképek is szívesen beálltak a kezdeményezésünk mögé.” meséli Kovács Angelika, a HiSchool egyik alapítója. „Nekünk most az a célunk, hogy felhívjuk az emberek figyelmét arra, hogy csupán a saját karrierútjuk elmesélésével már sokat segíthetnek a diákoknak. Mindannyian tudjuk, hogy a közösségnek óriási ereje van és mi abban bízunk, hogy együttműködve sikerülhet tudatosabbá tenni a diákokat.” – folytatja Lendvai Viktor, a HiSchool társalapítója.


A HiSchoolról:

A HiSchool egy fiatal kezdeményezés, ami az oktatás egy elhanyagolt, de nagyon fontos szerepét gondolja újra. Az alapítók szívügye a középiskolások pályaorientációjának modernizálása, és egy közösség építése az ügy támogatására. Álmuk egy olyan rendszer kiépítse, amiben a diákok pályaorientációjában különböző szakmák képviselői, egyetemisták és coachok egyaránt segítenek. A Pályaválasztási Fesztivál az első eseményük, de már készülnek a következő nagy dobásukra.






158 views0 comments
bottom of page