top of page
Search

Hitünk… avagy mi kell egy jó pályaorientációs naphoz

Updated: Jan 18, 2022

Néha vannak dolgok az életben, amik egyszerűen csak működnek. Organikusan szerveződnek, nőnek, elsorvadnak és keletkezik valami más a helyükön. Ami összefog mindenkit és előre mozdít, az a hit, hogy jó helyen jót teszünk. A HiSchool önkéntes csapat minden tagja, az a felnőtt akar lenni, akire önmagának is szüksége lett volna, diák korában. Ebben a hitben szűrjük a zajt, ami a diákokat körbeveszi és olyan lehetőségeket, életpályamodelleket mutatunk meg nekik, melyek által talán a döntés súlya csökken.


Így szerveződtünk november 16-án is, az Európa 2000 pályaválasztási fesztiválján. Papp András — az iskola igazgatója — elmondása szerint, a nap legnagyobb meglepetése számára az volt, hogy az agilis szerveződés ellenére, gördülékenyen zajlott a nap. Nagyon jó visszajelzéseket kapott a rendezvényről, úgy a diákok, mint a tanárok részéről.

Ami szükségessé teszi a pályaválasztási napok szervezését az, hogy a diákok minél inkább képbe kerüljenek a lehetőségekkel. Így az iskola, nem csak a felvételi tanácsadás és szerveződés részében támogatja a diákokat, hanem azon túllépve, valós képet ad a lehetőségekről. András szerint profi szakemberek mutattak be példaértékű karrierutakat, megfűszerezve a HiSchool által hozott fiatalossággal, lendülettel és lazasággal. Ez segített megtartani a diákok figyelmét. Hagyományteremtő alkalom volt és biztos benne, hogy ezentúl minden évben megszervezik.





A tanárok azt figyelték meg, hogy a diákok nagyon sok olyan előadáson vettek részt, ami az önismeretről szól. Ez az iskolának is egy jó visszajelzés, hisz kiemelkedően foglalkoznak az önismerettel az osztályfőnöki órákon. A HiSchool is fontosnak tartja az önismeretet, és hiszünk benne, hogy minél hamarabb el kell kezdeni az önismeret alapú személyiség fejlesztést. Ezért is hoztuk létre a HiCoach és HiSkills programokat, ahol a diákok coachingra, valamint kompetenciafejlesztő tréningekre jelentkezhetnek.





Az előadók közül Bodó Virág Anna — vállalkozó pedagógussal beszélgettem. A gyerekek nagyon érdeklődőek voltak, sokat kérdeztek a vállalkozói létről és a pedagógus pályáról. Virág szerint azért fontosak az ilyen szervezetek, mert ő maga is igényt tartott volna ilyen támogatásradiák korában. A pályaválasztási tanácsadás, mentoring és coaching szerinte nagyon sokat segít a fiataloknak abban, hogy el tudjanak indulni valamerre. Ő maga is örvendett, hogy segíthetett azoknak a diákoknak, akik a támogatását kerték az előadása után. A legnagyobb meglepetés számára az volt, hogy mennyire oldott és családias légkör fogadta. Ez nem volt jellemző azokra az időkre, amikor még ő állt a pályaválasztók sorában. A legkedvesebb emlék, ami megmaradt a nap után az volt, hogy sikerült egy diákot elindítani azon az úton, hogy ő maga is találja ki, hogyan fogja saját vállalkozásának ötletét megvalósítani.



Visszanézve Virág azt üzenné diák énjének, hogy soha ne adja fel! Ne hallgasson azokra a hangokra, akik azt mondják, hogy nem fog sikerülni, mert igenis sikerülni fog! Amikor diákként elment az egyetemi nyílt napokra, a tanárja azt mondta, hogy sosem fog bejutni. Ezt megcáfolta, nemcsak azzal, hogy bejutott és el is végezte, de manapság még vissza is jár az egyetemre, előadásokat tartani. Nem szabad hallgatni a külső negatív hangokra. Hisz ezáltal lehet ő is ma az, aki szeretett volna lenni gimis korában.

A diákok visszajelzéseiből válogatva látjuk a pályaorientációs nap sokszínűségét. Van, aki stopposként szeretne világot járni, de van, aki most döntötte el, hogy vállalkozó lesz. Sokakban felülértékelődött a kultúra fontossága, vagy a nyelvtanulás szükségszerűsége, hogy akár külföldön is tovább tanulhassanak.


Bármelyik út lenne az, ami a leginkább vonz, csatlakozz a következő pályaorientációs napra vagy fesztiválra, hogy közelebb kerülj te is az álmaid megvalósításához!


Csináld, amit szeretsz, szeresd, amit csinálsz!

276 views0 comments
bottom of page